Tuesday, January 1, 2013

Ο Άγιος Τιρουβαλλουβάρ

Τον πρώτο αιώνα π.Χ. ζούσε ένας άνθρωπος, στο Ταμίλ Νάντου, σ' ένα χωριό ονόματι Ποομπουχάρ, στις όχθες του ποταμού Κώβερυ. Ζούσε υφαίνοντας και πουλώντας ρούχα.  Στο ίδιο χωριό ζούσε ένας πλούσιος που ο γιος του ήταν κακό παιδί. Το αγόρι αυτό ήλθε στον υφαντή και ρώτησε την τιμή του σάρι που πουλούσε. Ο άνθρωπος απάντησε "τρεις ρουπίες" (την τιμή εκείνης της εποχής). Το αγόρι έσκισε το σάρι στα δύο και ρώτησε ποια ήταν η τιμή του μισού σάρι. Ο υφαντής απάντησε “Μιάμιση ρουπία." Το αγόρι ξαναέσκισε το μισό στα δύο και ρώτησε την τιμή του σκισμένου κομματιού. Ο άνθρωπος απάντησε, "κοστίζει δώδεκα άννας" (τα τρία τέταρτα της ρουπίας). Ο υφαντής δεν θύμωσε με τη διαγωγή του αγοριού. Ήταν ήρεμος και ατάραχος. Το νεαρό αγόρι έμεινε έκπληκτο. Ρώτησε τότε τον υφαντή, "πώς απέκτησες την ιδιότητα της μεγαλοψυχίας (Κσάμα) ; " Ο άνθρωπος απάντησε "Η μεγαλοψυχία είναι αλήθεια. Είναι η σωστή διαγωγή. Είναι η μη βία. Είναι η πηγή μεγάλης χαράς. Είναι ο ίδιος ο παράδεισος. Είναι το μεγαλύτερο αγαθό σ' αυτόν τον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτε σπουδαιότερο από την μεγαλοψυχία σ' αυτόν τον κόσμο."

Ο υφαντής ήταν Ο Τιρουβαλλουβάρ, ο άγιος Τιρουβαλλουβάρ, ο συγγραφέας του ΤΙΡΟΥΚΟΥΡΑΛ, γεννημένος 30 χρόνια πριν απ' τον Ιησού Χριστό στο Μυλαπόρε.

Η λέξη “κουράλ” χρησιμοποιείται γενικά σε κάτι που είναι σύντομο ή συντομευμένο. Κυριότερα περιγράφει ένα ποιητικό δίστιχο στο οποίο οι δυο στίχοι έχουν δεκατέσσερις συλλαβές. Στο κουράλ, τα δίστιχα είναι βαλμένα σε ομάδες των 10 σε 133 κεφάλαια.

Στο Τιρουκουράλ παρουσιάζονται τρία κύρια θέματα : Η Αρετή και οι ηθικές αξίες της ανθρώπινης ζωής. Ο Πλούτος και οι κοινωνικοοικονομικές αξίες των ανθρώπων σε μια πολιτισμένη κοινωνία και η Αγάπη και οι ψυχικές αξίες στη ζωή.  
 
Το Τιρουκουράλ  έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες στον κόσμο.
Σε προσεχή τεύχη θα σας βοηθήσουμε να ανακαλύψετε μερικές απ' τις ανεκτίμητες ρήσεις του.

(Source:  Ο Άγιος Τιρουβαλλουβάρ)

No comments:

Post a Comment